Zorg dat uw ICT bijdraagt aan een energiezuinige bedrijfsomgeving!

Wij zijn ons allemaal bewust van de gestegen en nog steeds stijgende tarieven voor het gebruik van gas en elektra. Nu heeft dit een enorme impact op iedereen en zo ook op uw bedrijfsomgeving. Er zijn natuurlijk altijd grote/ rigoureuze maatregelen te nemen die uw bedrijfsomgeving energiezuiniger maken, maar er zijn wellicht ook een aantal ICT gerelateerde maatregelen, waar u wellicht nog niet aan heeft gedacht, maar welke wel kunnen bijdragen aan kostenverlaging!

De eerste stap is altijd dat u bewustwording creëert onder uw medewerkers en/of collega’s. Wanneer iedereen beseft dat de meest kleine aanpassing al kan bijdragen aan het verlagen van het energieverbruik en er samen wordt toegewerkt naar een doel, is het altijd gemakkelijker om verandering teweeg te brengen. Uiteraard is het ook goed om zelf het goede voorbeeld te geven… Lead by Example!

Wat kunt u doen?

Om vanuit het gebruik van apparatuur en servers, het energieverbruik terug te dringen, zijn er een aantal tips die u kunt toepassen of laten toepassen door uw ICT-beheerder:

Verlaag de helderheid van uw scherm(en)

Een lagere helderheid betekent energiebesparing. Dit komt omdat er minder energie wordt verbruikt voor de verlichting van het scherm. De benodigde helderheid hangt vaak ook af van de omgeving: in een donkere omgeving is een lagere helderheid vaak ook beter. Wat interessant is om te weten, is dat wanneer u van 100% naar 50% helderheid gaat op uw computer en/of laptop, dit als snel zo een 30 tot 40% op het energieverbruik van uw device scheelt! U kunt zich zo voorstellen dat wanneer u op kantoor vele schermen heeft staan, dit een aanzienlijke besparing kan betekenen.

Alle beeldschermen op Zwart!

Een donker scherm gebruikt zomaar 2 tot 4 keer minder energie dan alle overige kleuren op uw scherm. Een donkere modus (‘dark mode’ of ‘inverter mode’) kan voor het gehele apparaat of enkel voor een specifieke app of webpagina worden ingesteld. De energiebesparing met een donkerscherm is alleen werkend bij LED schermen (OLED/AMOLED), helaas geldt dit niet bij schermen met backlight (LCD, TFT). Kijk dus ook goed na wanneer u overgaat tot de aanschaf van nieuwe schermen dat u in overweging neemt dat LED schermen qua energieverbruik een veel bewustere keuze zijn.

Een Screensaver is overbodig!

Voorheen was het noodzakelijk om een screensaver in te stellen om zo het inbranden van een scherm te voorkomen. Nu vrijwel alle beeldschermen LCD of LED zijn is er geen sprake meer van inbranden en kost een screensaver onnodig energie. Wanneer u in het bedrijf dit als een vast gegeven toepast, kan ook dit op een groter aantal devices, weer winst op het energieverbruik betekenen.

Stand-by is de nieuwe standaard

Laat de schermen niet onnodig aanstaan. Stel het energiebeheer zo in dat het beeldscherm na een bepaalde (korte) tijd in ruststand gaat (stand-by). Uw systeembeheerder kan dit voor alle werkplekken/ devices op afstand instellen.

Beperk de opslag van dubbele data

Dataopslag zelf kost relatief weinig energie, maar beïnvloedt wel de nodige hardware, back-upactiviteit en zoektijd. Bewaar geen oude versies en dubbele documenten. De systeembeheerder kan eventueel met duplicatiesoftware dubbele bestanden opsporen. Probeer ook vaker uw mappen op te schonen, denk daarbij ook aan het opruimen van online omgevingen zoals Dropbox.

Het aanpassen van uw prestatiemodus op uw PC

Wanneer u op uw laptop of PC gaat naar de instellingen kunt u daar de energiebesparingsmodus aanpassen. Wanneer u deze terugbrengt naar 50%, scheelt dit aanzienlijk in het energieverbruik van uw laptop of PC. Dit heeft geen enkel effect op de werking van uw laptop, deze vraagt alleen een stuk minder energie, waardoor de batterijduur langer is en u dus minder snel de laptop aan het stroomnet hoeft aan te sluiten.

Zet uw PC/ Laptop uit na uw werktijd

PC en randapparatuur verbruiken stroom als ze niet nuttig worden gebruikt. Dit kan zijn, omdat ze onnodig aan staan, of omdat ze in de uit- of stand-by-/slaapstand staan en op die manier nog steeds stroom verbruiken. Dit heet stand-by- of sluipgebruik. Probeer dit te voorkomen door uw Laptop en/of PC volledig uit te schakelen wanneer u deze niet gebruikt. Er zijn zelfs mogelijkheden om een schakelaar op uw bureau te plaatsen waarmee u door één druk op de knop alle apparatuur uitschakelt. U kunt zich zo voorstellen dat in bedrijven met veel medewerkers en dus veel apparatuur, dat dit de nodige energiebesparing kan opleveren!

Verwijder de voeding na gebruik van uw Laptop/ Mobiele device uit het stopcontact

Wist u dat bepaalde randapparatuur nog stroom verbruikt wanneer de voeding in het stopcontact zit, maar de apparatuur niet wordt gebruikt… Het is dus ook hier van belang dat u naast het uitzetten van uw laptop er ook voor zorgt dat de voeding uit het stopcontact wordt gehaald!

Neem contact met ons op, voor meer info!

Wij kunnen ons zo voorstellen dat sommige van de tips, misschien wat voor de hand liggend overkomen, maar wanneer iedereen zich er bewust van wordt en er op grotere schaal in uw organisatie wordt nagedacht over het individuele en gezamenlijke energieverbruik, kan er echt verschil worden gemaakt.

Ook is het zo dat alle bovenstaande tips ten alle tijden toe te passen zijn, voor allerlei ICT-apparaten met een scherm, denk aan uw desktop, laptops, tablets en mobiele telefoons. Wanneer u meer wilt weten over hoe op kantoor en met al uw devices energie kunt besparen, neem dan vooral contact met ons op!


 

 
ICT - Energie bezuinigen