Ga terug naar het overzicht

 

...Waarschuwing! 

Wij zien steeds meer slachtoffers van Cybercriminaliteit, wees alert!

 

Helaas zien wij dat steeds meer bedrijven slachtoffer worden door verschillende vormen van Cybercriminaliteit. Dit heeft serieuze gevolgen en wij geven u graag een aantal tips & tricks die in de meeste gevallen het verschil kunnen maken en uw werkomgeving veilig houden!...

 


Wijzig uw wachtwoorden regelmatig! 

Zeker wanneer u de afgelopen tijd op vakantie gebruik hebt gemaakt van uw bedrijfslaptop etc. is het zeer aan te raden om na uw vakantie de wachtwoorden te wijzigen. 

 


Gebruik 2-Factor-Authenticatie!

Het gebruik van twee-factor-authenticatie is met recht één van de middelen waarmee u cybercriminaliteit tegen gaat. Het werkt namelijk zo dat wanneer u wilt inloggen binnen het bedrijfsnetwerk, dat u naast uw reguliere logingegevens, ook een extra verificatie krijgt opgestuurd via een SMS op jouw mobiel. Wanneer deze wordt geaccordeerd, krijgt u toegang tot het bedrijfsnetwerk. Wanneer er dus wordt geprobeerd om in te loggen in uw        account en u krijgt een 2FA melding, terwijl u dit zelf niet bent, weet u dat er mis is en kun je actie ondernemen! 

 


Wees alert op vreemde e-mail!

Steeds vaker zien wij dat er e-mails worden gestuurd binnen een organisatie die niet te onderscheiden zijn van een e-mail vanuit het bedrijfsaccount. Het is dus belangrijk om wanneer u e-mails ontvangt met bijvoorbeeld een betaalverzoek om dit altijd even persoonlijk te checken bij de desbetreffende collega. Een belletje is zo gepleegd, of u loopt er even naartoe en u weet zeker dat het om de juiste persoon gaat. U zou ook kunnen denken ik mail    die persoon even, maar dat is juist waar het vaak fout gaat! 


Voorkom gebruik van openbare WiFi! 

Het lijkt zo onschuldig je zit ergens buiten de deur en je kunt daar gebruik maken van een openbaar WiFi netwerk, wij raden ten zeerste aan om dit niet te doen! Ben je inderdaad buiten de deur, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een mobiele hotspot in combinatie met een VPN.

 

De bovenstaande tips zijn een aantal concrete acties die u als bedrijf/medewerker kunt doen om te voorkomen dat jij/ jouw bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Er zijn er ook een aantal basis maatregelen die belangrijk zijn om na te streven en daarmee cybercriminaliteit zoveel mogelijk uit te sluiten.

Allereerst is het belangrijk dat u een combinatie van de volgende tools inzet binnen uw bedrijf:
1. Een 
Virusscanner, en niet alleen een virusscanner voor uw bedrijfsnetwerk, maar ook voor uw Cloud omgeving wanneer u daar gebruik van maakt.
2. 
2-Factor-Authenticatie is er toch één om nog een keer te benoemen, juist door de tweevoudige verificatie, maakt u het voor de cybercriminelen extreem lastig.
3. Zorg altijd voor een up-to-date 
Back-up. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, heeft u altijd snel een vervangende back-up beschikbaar, waardoor de downtime en de schade vaak beperkt blijft.

Kennis is essentieel

Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat uw medewerkers goed weten wat er speelt en waar zij op moeten letten om de verschillende vormen van cybercrime te voorkomen. Helaas is de medewerker vaak de zwakste schakel en zijn er vele vormen waarin cybercrime zich voordoet. Voorbeelden van cybercrime zijn phishing, hacking, malware, ransomware en DDoS-aanvallen. Maak uw medewerkers dus bewust van de gevaren, de vormen waarin het voorkomt en hoe zij cybercrime kunnen voorkomen! 

PM Networking is als vanzelfsprekend uw aanspreekpunt wanneer u iets wilt weten of vragen over de bovenstaande e-mail. Wij willen u met deze e-mail er vooral op attenderen dat Cybercriminaliteit actueler is dan ooit en dat u met het bedrijf en met de medewerkers een hoop kunt doen om uw bedrijf zo goed mogelijk te beveiligen.