Hoe het allemaal is begonnen...

Uitgegroeid van geknutsel op de zolderkamer tot een volwaardig en professioneel ICT-bedrijf. Peter van Kessel en Maarten Hesse beide eigenaar van PM Networking, geven een inkijk in 20 jaar ondernemerschap.

Peter en Maarten zijn beide opgegroeid in de Zaanstreek en het kan dan ook geen toeval zijn dat beide op de basisschool al bij elkaar in de klas hebben gezeten. Peter bleef woonachtig in Westzaan en Maarten verhuisde in de 6e groep. In deze periode is het contact tussen beide nooit echt intensief geweest. Zowel Peter als Maarten wisten al snel dat ze een grote affiniteit hadden met ICT. Na de Basisschool kiezen beide ervoor om verder te gaan leren op de MTS, op het Europacollege te Amsterdam.

Dat is ook direct de plek waar de paden van de heren elkaar weer kruisen. Een gezamenlijke vriend, zorgt voor een toevallige ontmoeting tussen Peter en Maarten en er ontstaat een goede vriendschap. Ze hebben beide ontzettend veel passie voor het ICT-vak en werken samen geregeld aan installaties op de zolderkamer van Peter in Westzaan. Daar wordt ook meteen de grondlegging gedaan van PM Networking. Ze doen hier en daar gezamenlijk wat ICT-klussen voor bedrijven, maar daarvan wordt de opbrengst vooral verspijkerd in de kroeg aan een lekker biertje en een hoop gezelligheid.

Wanneer beide na een aantal jaar het MTS afronden staan zij voor een tweesprong. Inmiddels is hun bedrijfje flink uitgegroeid en hebben zij regelmatig mooie opdrachten, die zich steeds sneller uitbreiden. Beide hebben een bijbaan en zij merken dat zij steeds professioneler aan de slag zijn, de vraag luidt voor beide; gaan zij samen een officieel bedrijf starten?...

De rest is geschiedenis, want inmiddels vieren wij het 20-jarig jubileum van PM Networking dat inmiddels bestaat uit 11 medewerkers en mooie ICT-projecten levert aan een groot en tevens professioneel klantenportfolio. PM Networking is begonnen in een bedrijfspand in Wormerveer en zit nu alweer geruime tijd in de Stationsstraat in Zaandam.

Wanneer Peter en Maarten terugkijken op 20 jaar PM Networking zijn er ook echt wel een aantal grote uitdagingen geweest. Zij hebben altijd alles op gevoel en vanuit het trial/ error principe moeten ondervinden. Maar je kunt na 20 jaar zeker zeggen dat de intuïtie van de heren toch heeft geleid tot een succesvol bedrijf, wat na 20 jaar zijn sporen zeker heeft verdiend!

Er zijn in 20 jaar ook een aantal hele mooie mijlpalen geweest, die PM Networking gemaakt hebben tot het bedrijf dat het nu is!

PM Networking heeft er altijd naar gestreefd om te voldoen aan de laatste eisen en ontwikkelingen in het snel veranderende landschap van de ICT. Dit heeft in de jaren geleid tot een aantal mooie certificeringen. Zo is PM Networking vanaf de start al een SIDN-partner waardoor er domeinnamen konden werden uitgeven. Daarnaast is PM Networking sinds 2018, ISO 9001:2015 gecertificeerd en zijn zij het eerste bedrijf die door Digital NL (ICT-branchevereniging), Data Pro zijn gecertificeerd in 2019. Mooie mijlpalen die telkens een bewijsvoering zijn van de professionaliseringsslagen die zij in 20 jaar hebben doorgemaakt.

PM Networking is vanaf het eerste begin altijd al actief geweest in het werken over internet. Remote beheer, terugzetten van back-ups, ook vanuit het buitenland (omdat we toevallig op vakantie waren), zijn vanaf het eerste moment door hen geadopteerd. Net als altijd vooruitkijken willen kijken in de behoefte van hun klanten. Zo konden zij al snel aan de slag met het toepassen van security op ieder niveau in de organisatie en was inzicht in alle lagen van een bedrijf een echte must. Van het totale bedrijfsnetwerk, tot aan inzicht in individuele werkplekken, niets gaat er aan hen voorbij.

Sommige gebeurtenissen, zijn in de eerste instantie een uitdaging, in het geval van PM Networking was dit het faillissement van het datacenter waar zij een aantal jaren geleden mee samenwerkte. Op stel en sprong moest er voor de klanten een nieuwe oplossing worden bedacht en kwam PM Networking in samenwerking met XS4ALL. Achteraf gezien de beste stap ooit, waardoor de werkzaamheden en dienstverlening van PM Networking nog verder kon worden geprofessionaliseerd en de klanten nog beter kunnen worden ondersteund.

Wanneer Peter en Maarten wordt gevraagd of zij dingen anders hadden willen doen in de afgelopen 20 jaar, zijn zij beide resoluut en zeggen, nee eigenlijk niet. Passie voor het ICT-vak is altijd onze drijfveer geweest, wij hebben altijd nog onze creatieve ideeën kunnen omzetten in concrete oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn onze Webshopmodule, die door tientallen klanten worden gebruikt, DigiDienst en KlantAlert. Allen voortgekomen uit creatieve initiatieven en nu succesvolle dienstverleningen vanuit PM Networking.

“Dan lacht Maarten en zegt misschien is wel ons werk/privé balans beter geworden in de jaren. Ik kan me nog herinneren dat er een aantal jaren geleden problemen waren in het datacenter en Peter en ik er onmiddellijk naartoe moesten om het zo snel mogelijk te herstellen. Liet het nou net zo zijn dat mijn vrouw en kinderen al op Schiphol stonden en ik nog net op tijd door Peter op het vliegveld kon worden afgezet om de vlucht naar onze vakantiebestemming te kunnen halen. Dat zal nu hopelijk niet meer snel gebeuren!”

Als zij een kijkje nemen in de Toekomst, komen zij beide tot de conclusie dat er nog heel veel op stapel staat. Peter zegt: “Er is continue verandering en je moet daar als ICT-bedrijf in meebewegen, flexibel zijn en vooruitdenken. Er worden nieuwe manieren van werken ontdekt, waarbij de situatie nu met de Covid-19 pandemie, dit meer dan ooit zichtbaar heeft gemaakt. De trend met het werken in Cloud zet door en daarin is Security belangrijker dan ooit.”

Maarten zegt: “ICT is niet meer weg te denken en wij zullen in de aankomende jaren dingen ook nog makkelijker moeten gaan maken, efficiency is volgens ons het sleutelwoord. Er zal een samensmelting komen tussen volledig beheer en oplossingen op maat die leidden tot gezamenlijke oplossingen die antwoorden op de behoeftes van iedere individuele klant”