Ga terug naar het overzicht

 

Neem deze maatregelen tegen Cybercriminaliteit! 

Helaas zien wij dat steeds meer bedrijven slachtoffer worden door verschillende vormen van Cybercriminaliteit. Dit heeft serieuze gevolgen en wij geven u graag een aantal tips & tricks die in de meeste gevallen het verschil kunnen maken en uw werkomgeving veilig houden!...

1. Zorg dat u een back-up heeft van uw belangrijkste bestanden

Wanneer uw bedrijf om wat voor reden ook wordt getroffen door een vorm van computercriminaliteit, kan het zo maar zijn dat uw gehele organisatie tot stilstand komt. Bijvoorbeeld omdat uw bedrijfsdata wordt gegijzeld en u niet langer toegang heeft tot uw bedrijfsnetwerk. Wanneer u een structurele back-up oplossing heeft, kunt u vrij snel weer 'back in business' zijn, doordat u met een recente back-up weer aan de slag kunt. U voorkomt hiermee financiële schade en het verlies van belangrijke bedrijfsdata! 

2. Kies voor Twee-Factor-Authenticatie

Veilig toegang tot uw applicaties en data, op ieder apparaat, ongeacht waar uw gebruikers zijn, dat kan nu door middel van twee-factor-authenticatie (2FA). Twee-factor-authenticatie (2FA) is een veiligere manier van inloggen. De identiteit van de gebruiker wordt hierbij niet vastgesteld door middel van één maar van twee factoren. Dit betekent dat u naast het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord zoals u gewend bent, ook nog een tweede factor nodig hebt om in te kunnen loggen. Dit kan nu in de vorm van een een melding die u accepteert in een mobiele app gekoppeld aan uw bedrijfsaccount!

3. Zet automatische updates aan!

Wanneer u software of een apparaat structureel voorziet van de laatste updates, voorkomt u aanvallen door cybercriminelen. Dankzij deze updates repareert u kwetsbaarheden in de software en dat is noodzakelijk om veilig te kunnen werken. Het updaten van software doet u om IT-systemen actueel te houden en uzelf te verzekeren van een veilige software.

4. Het gebruik van Antivirussoftware is essentieel

Een virusscanner is als het ware tegelijkertijd beveiliging als een reparateur voor uw computer. Het checkt op structurele basis of er schadelijke bestanden op de computer staan, of het besturingssysteem waar de computer op draait goed loopt, en of er schadelijke processen of activiteiten worden gevonden. Wanneer er een afwijking wordt gedetecteerd, wordt het door het programma direct van uw PC en overige devices verwijderd. Zo bent u dus optimaal beveiligd, want de schade is vaak na een virus niet te overzien. 

5. Controleer de beveiligingsstandaard van uw domeinnaam en e-mail

Het is belangrijk om te weten of uw website en/of e-maildomeinen op dit moment veilig zijn. U kunt via internet.nl gemakkelijk een check doen op uw huidige domeinnamen. Zo krijgt u inzicht hoe u er op dit moment voorstaat en of er nog zaken moeten worden aangepakt om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.

6. Ken de diverse vormen van Cybercrime

Regelmatig hebben wij er al artikelen over gedeeld, om meer bewustwording te creeëren rondom de diverse vormen van cybercrime. De ontwikkelingen staan nooit stil en er zijn vandaag de dag al talloze verschillende manieren waarop uw slachtoffer kunt worden van cybercrime. Om er een paar te benoemen; Phishing, Ransomware, CEO-Fraude etc. Wees bewust van de gevaren en zorg er ook voor dat intern binnen uw organisatie uw medewerkers weten wat de gevaren zijn en waar ze op moeten letten!