Uitgegroeid van geknutsel op de zolderkamer tot een volwaardig en professioneel ICT-bedrijf

Peter van Kessel en Maarten Hesse beide eigenaar van PM Networking, geven een inkijk in 20 jaar ondernemerschap.

Peter en Maarten zijn beide opgegroeid in de Zaanstreek en het kan dan ook geen toeval zijn dat beide op de basisschool al bij elkaar in de klas hebben gezeten. Peter bleef woonachtig in Westzaan en Maarten verhuisde in de 6e groep. In deze periode is het contact tussen beide nooit echt intensief geweest. Zowel Peter als Maarten wisten al snel dat ze een grote affiniteit hadden met ICT. Na de middelbare school kiezen beide ervoor om verder te gaan leren op de MTS, op het Europa College te Amsterdam.

Dat is ook direct de plek waar de paden van de heren elkaar weer kruisen. Een gezamenlijke vriend, zorgt voor een toevallige ontmoeting tussen Peter en Maarten en er ontstaat een goede vriendschap. Ze hebben beide ontzettend veel passie voor het ICT-vak en werken samen geregeld aan installaties op de zolderkamer van Peter in Westzaan. Daar wordt ook meteen de grondlegging gedaan van PM Networking. Ze doen hier en daar gezamenlijk wat ICT-klussen voor bedrijven, maar daarvan wordt de opbrengst vooral verspijkerd in de kroeg aan een lekker biertje en een hoop gezelligheid.

Wanneer beide na een aantal jaar het MTS afronden staan zij voor een tweesprong. Inmiddels is hun bedrijfje wat uitgegroeid en hebben zij regelmatig mooie opdrachten, die zich steeds sneller uitbreiden. Beide hebben (o.a. naast een HBO opleiding) een bijbaan en zij merken dat zij steeds professioneler aan de slag zijn, de vraag luidt voor beide; gaan zij samen een officieel bedrijf starten?…

Wat heeft PM in de afgelopen 20 jaar gevormd…

De rest is geschiedenis, want inmiddels vieren wij het 20-jarig jubileum van PM Networking dat inmiddels bestaat uit 11 medewerkers en mooie ICT-projecten levert aan een groot en tevens professioneel klantenportfolio. PM Networking is doorgegroeid naar een bedrijfspand in Wormerveer en zit ondertussen alweer geruime tijd in de Stationsstraat in Zaandam.

Wanneer Peter en Maarten terugkijken op 20 jaar PM Networking zijn er ook echt wel een aantal grote uitdagingen geweest. Zij hebben (naast cursussen) altijd alles op gevoel en vanuit het trial/ error principe ondervonden. Maar je kunt na 20 jaar zeker zeggen dat de intuïtie van de heren toch heeft geleid tot een succesvol bedrijf, wat na 20 jaar zijn sporen zeker heeft verdiend!

Er zijn in 20 jaar tijd ook een aantal hele mooi mijlpalen geweest, die PM Networking gemaakt heeft tot het bedrijf dat het nu is!

PM Networking heeft er altijd naar gestreefd om te voldoen aan de laatste eisen en ontwikkelingen in het snel veranderende landschap van de ICT. Dit heeft in de jaren geleid tot een aantal mooie certificeringen. Zo is PM Networking vanaf zijn start al een SIDN-partner waardoor er zelf domeinnamen konden werden uitgeven. Daarnaast is PM Networking sinds 2018, ISO 9001:2015 gecertificeerd en zijn zij het eerste bedrijf die door Digital NL (dé ICT-branchevereniging), Data Pro zijn gecertificeerd in 2019. Mooie mijlpalen die telkens een bewijsvoering zijn van de professionaliseringsslagen die zij in 20 jaar hebben doorgemaakt.

PM Networking is vanaf begin altijd al actief geweest in het werken over internet. Remote beheer, terugzetten van back-ups, ook vanuit het buitenland (“omdat we toevallig op vakantie waren”), zijn vanaf het eerste moment door hen geadopteerd. Net als altijd vooruitkijken willen kijken in de behoefte van hun klanten. Zo konden zij al snel aan de slag met het toepassen van security op ieder niveau in de organisatie en was inzicht in alle lagen van een bedrijf een echte must. Van het totale bedrijfsnetwerk, tot aan inzicht in individuele werkplekken, niets gaat er aan hen voorbij.

Sommige gebeurtenissen, waren in de eerste instantie een uitdaging. In het geval van PM Networking was dit het faillissement van het datacenter waar zij een aantal jaren geleden mee samenwerkte. Stel op sprong moest er voor de klanten een betrouwbare omgeving worden gecreëerd, en koos PM Networking XS4ALL als “housing” Partner. In slechts 1 nacht had PM Networking een nieuw datacentrum in gebruik genomen met haar eigen nieuwe apparatuur. Achteraf gezien de beste stap ooit, waardoor de werkzaamheden en dienstverlening van PM Networking nog verder kon worden geprofessionaliseerd en de klanten nog beter kunnen worden ondersteund.

Een korte terugblik en dan de blik op de toekomst…

Wanneer Peter en Maarten wordt gevraagd of zij dingen anders hadden willen doen in de afgelopen 20 jaar, zijn zij beide resoluut en zeggen, “nee eigenlijk niet”. Passie voor het ICT-vak is altijd onze drijfveer geweest, wij hebben altijd nog onze creatieve ideeën kunnen omzetten in concrete oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn onze Webshopmodule(s), die door tientallen klanten worden gebruikt, DigiDienst en KlantAlert. Allen voortgekomen uit creatieve initiatieven en nu succesvolle dienstverleningen vanuit PM Networking.

“Dan lacht Maarten en zegt misschien is wel ons werk/privé balans beter geworden in de jaren. Ik kan me nog herinneren dat er een aantal jaren geleden problemen waren in het datacenter en Peter en ik er onmiddellijk naartoe moesten om het zo snel mogelijk te herstellen. Liet het nou net zo zijn dat mijn vrouw en kinderen al op Schiphol stonden en ik nog net op tijd door Peter op het vliegveld kon worden afgezet om de vlucht naar onze vakantiebestemming te kunnen halen. Dat zal nu hopelijk niet snel meer gebeuren!”

Als zij een kijkje nemen in de Toekomst, komen zij beide tot de conclusie dat er nog heel veel op stapel staat. Peter zegt: “Er is continue verandering en je moet daar als ICT-bedrijf in meebewegen, flexibel zijn en vooruitdenken. Er worden nieuwe manieren van werken ontdekt, waarbij de situatie nu met de Covid-19 pandemie dit meer dan ooit zichtbaar heeft gemaakt. De trend met het werken in Cloud zet door en daarin is Security belangrijker dan ooit.”

Maarten zegt: “ICT is niet meer weg te denken en wij zullen in de aankomende jaren dingen ook nog makkelijker moeten gaan maken. Efficiency is volgens ons een sleutelwoord. Er zal een samensmelting komen tussen volledig beheer en oplossingen op maat die leidden tot gezamenlijke oplossingen die antwoord geven op de behoeftes van iedere individuele klant”

Er zal veel van ons worden verwacht, maar wij zijn klaar om mee te bewegen en ook wij hebben in de afgelopen 20 jaar laten zien steeds vooruit te kunnen en willen kijken. Toen wij in 2007 begonnen met de webshopmodule, waren er nog geen (echte) mobiele devices en toen was er nog nauwelijks sprake van Social Media. Ook ApplePay en Crypto valuta bestonden nog niet. Dit slechts een paar voorbeelden van innovaties. De wereld staat niet stil en wij moeten (en willen!) meer dan ooit klaar staan om het verschil te maken voor onze klanten.

En geloof ons, na 20 jaar is de energie en de passie voor het vak en onze klanten misschien wel groter dan ooit tevoren!