Recentelijk zijn de verschillende browsers (Google Chrome/Firefox/Internet Explorer/etc.) de gebruikers aan het wijzen op het feit dat een webpagina niet veilig is. Wat is echter, “Niet veilig” ..?

Wat de browsers bedoelen, is dat de pagina inhoud toont (en soms informatie opvraagt d.m.v. bijvoorbeeld een contact formulier) zonder deze “te beveiligen” met een SSL certificaat.

Een SSL certificaat zorgt er voor dat de informatie die vanaf uw browser naar de desbetreffende website verstuurd/ontvangen wordt, versleuteld is. Een dergelijk certificaat zorgt dus voor een “encryptie” waardoor kwaadwillende personen de informatie niet kunnen “aftappen”. Herkenbare voorbeelden van dergelijke certificaten, zijn de websites van de banken. Deze hebben allemaal een groene adresbalk, of een groen weergegeven naam van de bank vermeld naast de URL (www…).

Hoe komt u aan een SSL, Welke keuzes zijn er. Hierbij onze mening:

Er zijn 2 soorten SSL certificaten;

–          Gratis SSL certificaten (slechts 1 smaak)

–          Betaalde SSL certificaten (meerdere mogelijkheden, zoals groene adresbalk e.d.)

Technisch beveiligen deze SSL certificaten de verbinding met dezelfde versleuteling, dus op dat vlak kan je niet zeggen dat de ene beter is dan de ander. Wat wel een feit is, is dat bij de betaalde certificaten er een validatie plaatsvindt bij het aanvragen (b.v. met een mail die bevestigd dient te worden, en bij groene adresbalken worden zelfs handelsregisters e.d. erop nageslagen tot telefonische verificatie aan toe): dit in tegenstelling tot de gratis versies. Het is daardoor mogelijk om een SSL certificaat aan te vragen van een domeinnaam die niet in je bezit is: www.rijksoverheid.nl bijvoorbeeld. De verbinding is dan weliswaar net zo ‘encrypted’, en jij bent in de veronderstelling dat je bij een goede site bent, en niet bij een “doe-het-zelf website van iemand anders”. Garanties heb je daar echter niet,

Conclusie;

Het advies van ons is aan de voorkant, publieke deel van de webshop, een goed SSL certificaat te hanteren. Dat geeft meer vertrouwen aan de bezoekers (1 van de basis elementen die nodig zijn voor een conversie). Of het voor de Google indexatie uitmaakt, is niets over bekend (op dit moment van schrijven). Voor het cms/beheer kunnen deze gratis certificaten prima voldoen. Daarmee is de verbinding net zo veilig, en hoef je niemand te overtuigen dat het goed is.

Bij websites is het eveneens een keuze. Beide variaties werken, het is aan u om aan te geven waar u zich prettig bij voelt.
Het is (uiteraard) de keuze aan u, de webshop houder, of er aan de voorkant wel een gratis SSL certificaat geïmplementeerd dient te worden, i.p.v. de betaalde versies.

Het voordeel voor u, van de gratis certificaten, is dan ook beperkt tot geen jaarlijkse kosten aan een SSL certificaat. Het voordeel van de betaalde certificaten, zijn naar onze mening, betrouwbaardere certificaten.

Voor meer informatie over de SSL certificaten, kunt u ook hier kijken.